"В България няма балон на цените на недвижимите имоти и едва ли има опасност такова нещо да се получи". Това заявява Никола Стоянов - директорът на агенция за недвижими имоти “Лукс Имоти“ в интервю за Profit TV.

В последните няколко години може би е имало известна възможност за такъв балон, но насред кризата в сектора, започнала от САЩ през изминалата година, такава възможност вече няма, заявява още той.

Условия за продължаващ ръст в ценните на жилищата в България все още има в няколко от големите областни градове. В Бургас и Пловдив в последните няколко години цените на жилища се повишиха и успяха да настигнат нивата на водещите градове – София и Варна.

Въпреки това възможностите за ръст в цените на жилищата, особено в Бургас, са много добри, казва още Стоянов.

Друг голям български град, който освен стабилен ръст в цените на жилищата в последните няколко години постигна доста добро икономическо развитие в Русе. Инвеститорите, които имат намерение да реализират големи проекти в България, е хубаво да не забравят най-големия дунавски град.

Въпреки големия строителен бум в страната в последните няколко години все още много малко имоти могат да се определят като луксозни, въпреки че има няколко добри примери за нови комплекси.

Причината за това е, че качествата, които трябва да притежава даден имот, за да бъде луксозен, са доста. Не е важно само самото жилище да бъде голямо и обзаведено с дизайнерски мебели, но и инфраструктурата, качеството на материалите, добрата гледка и други.

Добър пример за луксозни имоти са станалите напоследък все по-популярни комплекси от затворен тип. В тях освен нови жилища е добре уредена и прилежащата инфраструктура, зелени пространства, места за отдих, детски кътове, спортни съоръжения и други.

Пазар за луксозните имоти има и в следващите години се очаква търсенето да се повишава. Причините за това са повишаващият се жизнен стандарт на българина като цяло, заявява Стоянов.

В градовете луксозните имоти са търсени предимно от български граждани, като все повече се наблюдава тенденцията към закупуване на втори луксозен имот с цел инвестиция.
Повечето българи предпочита да закупят готово жилище за разлика от чужденците, които са готови да платят “на зелено“.

В курортните градчета по-голямата част от луксозните имоти се купуват от чужденци, като голямо търсене има най-вече по черноморското крайбрежие.