В петък изтича крайният срок за подаване на оферти за закупуване на 51% дял от застрахователния бизнес на гръцката банка АТЕ - ATE Insurance, съобщиха от банката за медиите.

Към момента две застрахователни компании са подали оферти за закупуването й и това са френската компания – Groupama и немската Ergo Insurance.

От ATEBank си запазиха правото да анулират офертите и да не продадат застрахователното си звено, ако предложената цена не ги удовлетвори.

Официалното становище на банката е, че ако предложената цена е нереално ниска и не съответства на заложените от финансовата институция цифри, то продажбата ще бъде отменена.

Гръцката банка търси купувач на застрахователния си бизнес от над две години, в усилията си да продаде всички неосновни активи и да се съсредоточи върху основния си бизнес.

Кризата в банковия сектор, прехвърлила се от САЩ в Европа, се сочи като друга причина за новите опити за продажба на активи с цел набиране на така ценния за банките „свеж ресурс“.

Пазарните наблюдатели са скептични за достигане на сделка, като очакванията на гръцката банка за сумата най-вероятно са значително завишени над това, което купувачите са склонни да платят, коментират те.