Търговските и бизнес имоти в областните по-малки градове на Великобритания са реализирали по-високи печалби, както и по-стабилно ниво на обща заетост, от Лондон и Югоизточната част на Англия.

Не трябва да се забравя обаче, че чуждестранните инвеститори са по-активни от британските в тези части на страната, сочи доклад на CB Richard Ellis, като данните са изнесени от регионалния инвестиционен офис на компанията.

Все пак печалбите от отдаване на офиси са изостанали доста от това, което е било реализирано в Централен Лондон преди 12 месеца.

Ръстът, който успяват да постигнат областните градчета, е по-малък от този на столицата, който пък е основният, движещ нагоре икономическия ръст на страната.

Офис помещенията, наемани в малките градчета, са от фирми или организации, занимаващи се с най-различна дейност. В столицата Лондон офиси и други помещения се наемат предимно от финансови организации, международни компании или адвокатски кантори.

Прогнозите сочат, че наемите на офис помещения ще се покачат и то доста съществено в следващите месеци, като засега няма признаци за евентуален спад.

Друга територия от Обединеното кралство, която се справя сравнително добре, на фона на положението в Англия и столицата Лондон, е Шотландия.

В края на първата половина на тази година наемите на офис в централните част на Единбург бяха по-високи, в сравнение с началото на годината, а в най-големия град на областта - Глазгоу, са останали почти непроменени.

В другия голям шотландски град – Абърдийн, се отчита толкова висок ръст в търсенето, че всички в сектора са изненадани. Според някои динамичното развитие е поради разположената в близост петролна индустрия.