След като незапомнената криза в сектора на недвижимите имоти причини толкова загуби на някои страни и фалити на големи компании, досега държави без почти никакви успехи в сегмента започнаха да привличат внимание.

Кипър може би ще е дестинацията на следващия световен имотен бум в сектор, смятат специалисти от Property International.

През тази седмица на двете части на острова се състоя първият от планираната серия от разговори на различни международни организации, представени в сектора.

Фактът, че подобна серия от срещи ще се състои, е много оптимистичен, смятат Деметрис Кристифиас, президент на Република Кипър и Мехмед Али Талат, турският лидер на северната част на острова.

Макар и не много често, ако става въпрос за бъдещия интерес на Кипър, двамата са на едно мнение, коментират някои по-смели и дръзки журналисти от местните медии.

Изключително оптимистично настроени международни строителни предприемачи обръщат апетитни погледи към малкия остров, смятат от Property International.

Кипър е основан през 1974 г. след период на агресивни действия между Гърция и Турция за подялбата на островите в Егейско море. В момента около една трета от острова се контролира от Турция, а останалата част от Гърция.

Тези събития обаче са вече минало, категорични са всички и в името на общия интерес трябва да се действа бързо и решително за привличане на колкото се може по-голям брой чужди инвеститори.

Цените на недвижимите имоти в Кипър се очаква да имат съществен ръст в следващата една година, след като, според прогнозите, общият брой на туристите ще се повиши значително.

Плановете са достъпът до острова да бъда значително улеснен, като бъдат осигурени 6-7 директни полети всеки ден от големи летища в Европа.

Цената на живот в Кипър е значително по-ниска от Великобритания, например, и прогнозите за повишаващите цени на имотите, както и доходи от наеми, биха могли да привлекат много евентуални купувачи, смятат анализатори и специалисти.