Книжата на AIG се обезцениха с 4.39 долара, или 19%, до 18.37 долара за брой малко след 16.00 часа вчера в Ню Йорк. Акциите на компанията са загубили 68% от стойността си тази година. Преговорите на Lehman Brothers за получаването на инвестиция от страна на Korea Development Bank са приключили, според източник, запознат със ситуацията.

AIG може да се нуждае от 15 млрд. долара, за да смекчи удара от допълнителни загуби, свързани с щатския жилищен пазар, заяви анализаторът на Morgan Stanley Найджъл Дали на 5 септември. Базираната в Ню Йорк застрахователна компания отчете загуби в три поредни тримесечия.

Главният изпълнителен директор на компанията Робърт Вилъмстед, който пое поста през юни, обеща, че на 25 септември ще огласи план за превръщането на AIG отново в печеливша компания.

Застрахователят може да отчете загуба за третото тримесечие в размер на 2.41 млрд. долара, или 86 цента на акция, поради отписвания на активи, свързани със суапове за осигуряване срещу кредитен риск, обяви миналия месец анализаторът на Credit Suisse Group Томас Галахър. Предварителната прогноза е за печалба в размер на 45 цента на акция, показва проучване на Bloomberg измежду 16 анализатори.

От Fitch Ratings, Moody's Investors Service и Standard & Poor's намалиха рейтинга на AIG през май, след като компанията отчете рекордна загуба от 7.81 млрд. долара за първото тримесечие и обявиха, че може да последват нови намаления, ако финансовите резултати на застрахователя не се подобрят.

Инвеститорите в суапове за осигуряване срещу кредитен риск могат да настояват за допълнителни 13.3 млрд. долара гаранции, ако кредитният рейтинг на застрахователя бъде намален отново. Подобно намаление би се отразило на ливидността на компанията.

Вчерашният спад в цената на акциите на AIG надхвърли рекордното 18-процентово обезценяване на книжата, регистрирано на 7 август - ден след като компанията отчете 5.36 млрд. долара нетна загуба за второто тримесечие.