Централната банка на Исландия намали основния си лихвен процент с 3.5 процентни пункта след колапса на трите най-големи банки в страната, информира Bloomberg.

От банката са решили за понижаването на лихвата от 15.5 на 12% на извънредна среща днес, съобщава финансовата институция на уебсайта си.

Миналата седмица финансовият регулатор на Исландия пое контрол над Kaupthing Bank, Landsbanki и Glitnir Bank, след като те не можаха да си осигурят краткосрочно финансиране. Това ускори срива на исландската валута. Миналата седмица централната банка се отказа от усилията си да “закрепи” местната валута, изтъквайки като причина недостатъчната подкрепа от страна на пазара.

Сривът на исландската крона, която дори вече не се търгува, вероятно ще доведе до свиване на икономиката с повече от 10% в периода от настоящия момент до края на кредитната криза, според Ларс Кристенсен, главен анализатор на Danske Bank в Копенхаген. Той очаква инфлацията в страната да скочи до 75% в следващите месеци.

Кроната в момента не се търгува между банките извън Исландия и стойността й остава неопределена.

Това намаляване на основната лихва няма да окаже никакъв ефект върху икономиката, според Кристенсен. Действията на банката не са нищо друго, освен символични, смята той. Дори е парадоксално, че банка, която се стреми към овладяване на инфлацията, в момент, когато тя може да скочи до около 75%, намалява лихвените проценти.

Исландия трябва да се остави на милостта на Международния валутен фонд, според Ричард Портес, президент на лондонския Център за изследване на икономическата политика.