„На всички ни се искаше да вярваме, и това бе факт до преди две-три седмици, че влиянието на световната финансова криза у нас ще е косвено“. С прехвърлянето на кризата от САЩ на Стария континент обаче и у нас се изпитаха известни затруднения, които не отговориха на очакванията, че ще бъдем подминати. Това заяви в специално интервю за Profit TV изпълнителният директор на Юробанк И Еф Джи България Асен Ягодин.

Направленията на кризата са в две основни насоки. От една страна, тя ще се изрази в намаляването на търговските обеми поради факта, че около 80% от външната ни търговия е с ЕС. Другото направление ще е в посока на ползването на така необходимия свеж финансов ресурс. В момента той в световен план не е изчезнал, напротив, има огромни ресурси, които стоят неизползвани поради недоверието на банките една към друга, допълни още Ягодин.

Всичко това се изрази в повишаване на цената на финансовия ресурс. Логично е кредитният ръст да е по-нисък от миналите години, а новите и старите кредити да са доста по-скъпи, каза изпълнителният директор и на Юробанк и посочи още, че поне в близките няколко месеца лихвените проценти по кредити ще продължат да нарастват. Никой обаче не може да твърди в какъв мащаб ще поскъпват кредитите отпреди, на фона на сложната ситуация.

Според Ягодин съществуват обективни фактори зад повишението на лихвите по кредитите. Банките са принудени да плащат по-високи лихви по депозитите, което се прехвърля и на кредитите. Ресурсът от международните пазари е на по-висока цена отпреди 6 месеца и една година, независимо от намаляването на базовата лихва в ЕС. По-ниският лихвен процент ще компенсира до известна степен повишението на рисковите премии, но като цяло лихвите са по-високи от близкото минало.

Както стана ясно, мярката на повишението на гаранциите по банковите депозити бе обективно необходима, макар и предишният праг от 20 хиляди евро да покриваше над 90% от депозитите, заяви още Ягодин. Предвид ситуацията обаче завишените гаранции от 20 на 50 хиляди евро ще има по-скоро психологически ефект и ще намали инвеститорските притесненията. Мярката е била навременна и вече е очевиден ефектът от нея.

Моделът на Пощенска банка продължава да се налага с установените добри практики след придобиването на ДЗИ Банк. Банката е добавила значителен брой локации, които вече оперират под името на Юробанк.

С придобиването финансовата институция е получила голям брой нови клиенти, както и подготвен персонал, така критичен за банковия сектор. ДЗИ е имала и добри позиции в сектора на банкирането, като работите с общини и бюджетни организации. Тя е притежател на една от най-добрите бази за издадени депозитни карти, както и значителен обем от клиенти, който обслужва.

Като член на Съвета на директорите на БФБ ще продължа, както и досега във всичките си намеси, да целя прилагането на най-добри практики, за да продължи пазарът своето развитие, дори и в тези трудни времена, заяви Ягодин.

„Тежестта на пазара не е толкова голяма за икономиката, колкото на всички ни се иска“, посочи още той. Банките през последните 4-5 години са едни от водещите участници на борсата, като ще се защитава тази позиция и за в бъдеще.

Финансовите институции трябва да се превърнат в сериозен гръбнак за дейността на капиталовия пазар, като техни клиенти се листват, а така също и да се подпомага извършването на големи сделки през капиталовия пазар. „Може много да се свърши след приключването на кризата“, заключи Ягодин.