Общата сметка за парно е луда и невъзможна идея. Така определят множество столичани намерението на депутатите да наложат с промени в няколко закона общия топломер. Ако това стане, абонатите във всеки блок сами ще определят помежду си кой колко да даде за парно и топла вода, а това ще доведе до ожесточени междусъседски конфликти, предричат столичани.

По повод идеята еврокомисарят по защитата на потребителите Меглена Кунева настоя вчера политиците да се вслушат в това, което искат и казват потребителите. 80% от сигналите на българи до нея били заради неясни и надписани сметки за ток и парно.

Съвсем скоро ще стане стане ясно дали депутатите ще задължат абонатите на сгради с 2/3 дългове да минат на обща сметка, ако искат да имат парно. Междусъседските отношения вече са изострени.

От 2003 г. Законът на енергетиката дава възможност на съседите да се обединяват и да си плащат парното на обща сметка срещу преференции. В блок 10 в квартал „Захарна фабрика” се обединили, оказало се, че ще пестят по около 5 лв. и отказали да минат на обща сметка. Категорични са, че вече не искат, дори да ги задължат.

Според еврокомисаря Меглена Кунева при евентуално въвеждане на общата сметка за парно може да се стигне до ефекта с тримесечното отчитане на тока, което, в крайна сметка, беше отменено от регулатора.

Ако предложенията на парламентарната енергийна комисия все пак бъдат приети, ще се наложат промени в Закона за енергийната ефективност и Закона за етажната собственост. Ще се измени и един неписан закон – живей в мир и спокойствие със съседите си.

Източник: БНТ