Капиталът на Българската банка за развитие ще бъде увеличен с 50-100 милиона лева, за да се подпомогне кредитирането на малки и средни предприятия. Това каза пред журналисти министърът на финансите Пламен Орешарски, който представи на семинар промените в данъчните закони за следващата година.

Орешарски посочи, че индиректните ефекти в България от световната криза ще са намаляване на притока на чужди капитали, оскъпяване на кредитите и по-нисък икономически растеж през следващата година, в сравнение с този от предишните години, когато ръстът бе над 6 на сто. Поради тези причини трябва да се подпомогне достъпът до кредитиране на малкия и средния бизнес, смята Орешарски.

Запазваме сравнително консервативната фискална политика, каза министърът. Три на сто остава превишението на приходите над разходите в държавния консолидиран бюджет. Засега не се очертават предпоставки да бъде намален излишъкът, посочи Орешарски. Публичните инвестиции ще бъдат около седем процента от БВП, като разчитаме, че чрез това ще подкрепим растежа, добави той.

За системите на здравеопазването и на образованието ще бъдат отделени с по 400 милиона лева повече, в сравнение с предходната година, посочи още Орешарски. За разлика от предишната година, сега няма значителни изменения в съществуващите данъчни закони. Запазват се основните данъчни ставки, бе посочено на семинара.

Заместник-министърът на финансите Кирил Желев отбеляза, че стремежът е домакинствата, бизнесът и финансовият сектор да разполагат с достатъчно време да практикуват данъчното законодателство, наложено през последните години.

Промените за следващата година са в три основни групи - за хармонизиране на законодателството с европейското, промени, свързани с условията на външната среда, между които са промените в данъчната оценка на имотите, предложени от Националното сдружение на общините, както и правно-технически промени.

Според изследване на агенция "Естат" за нагласите към данъчното законодателство в България, представено от Иво Желев, най-удовлетворени от данъчния режим са групите от населението с висок статус, както и проспериращите компании с голям оборот и персонал. Не можем да говорим за консенсусни дялове от обществото, които да имат еднакво мнение относно данъчните закони, каза Желев и добави, че очакванията на различните групи от обществото са различни.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС