Всъщност това да си безработен е едно от най-лесните неща, но да получаваш при това и необходимите ти за живеене пари вече е нещо по-сложно, а при това и дългосрочно ( вече е съвсем сложно).

Всеки знае за съществуващата зависимост между нивото на безработица и бедността. Има страни, които обаче я опровергават. Такъв пример е Либия- при 30% безработица, под прага на бедността живее 7.4% от населението. Т.е. над 22% от либийците не работят, но и не мизерстват. Все пак тази страна не може да се бори за лидерското място, още повече, че отпуска помощи само за шест месеца.

Ясно е, че лидер в класацията трябва да се търси отново сред най-богатите. Има страни, в които може да се каже, че държавата на всеобщото благоденствие е реализирана. Това са северноевропейските страни- Финландия, Норвегия, Дания.

Най-висок БВП на глава от населението има Финландия- 35 500 хил. долара. В северната страна безработните имат наистина малки шансове да се окажат и бедни- страната разполага с най-добрата система в света за застраховане при безработица.

Всеки гражданин, работил (без значение колко дълго) и уволнен, може да разчита на минимален доход от 700 долара плюс 45% от заплатата, на която е работил. Така средностатистическият безработен финландец получава 80% от заплатата си в рамките на 500 дни срещу скромната месечна вноска от 0.25%.

Страната с най-проста система за изчисляване на обезщетения е Швейцария 8-о място в класацията на Forbes). Жителите й получават 70% от предходната си заплата при оставане без работа за 400 дни при трудов стаж от 1.5 години и 260 дни- при по-малък трудов стаж.

В Люксембург, заемащ 4-о място в класацията, едногодишното обезщетение е в размер на 80% от заплатата, при минимална заплата от 3000 евро.

Най-високи компенсации предлага Дания. Останалите без работа губят само 10% от заплатата си и могат да получават помощи в рамките на 4 години.

Северноевропейските страни са и лидери по срокове на изплащане на обезщетения за безработица; Дания 94 години), Норвегия (2 години), Финландиоя (2 години без един месец).