Нормално е при наличието на тази криза в САЩ, прехвърлила се и на финансовите пазари в Европа, българските банки да станат по-предпазливи, коментира в интервю за Profit TV управителят на Бест Кредит Пламен Пейчев. Макроикономическите фактори са добри, но банките станаха по-внимателни и по-добре подбират клиентите си, заяви още той.

Лихвите доста се повишиха през последните няколко седмици, както и през цялата година преди това. В момента ЕЦБ и ФЕД наливат огромни средства с цел да свалят лихвите и да стимулират кредитирането за бизнеса и за гражданите.

Това финансиране би следвало да даде положителен ефект и европейските банки майки, които са собственици на българските банки, е нормално да започнат да наливат свеж ресурс и у нас. Основната част от кредитите у нас идват с пари от чужбина, според Пейчев.

След като финансирането отвън е замразено, е напълно нормално и нашите банки да са по-предпазливи. Това по никакъв начин не означава обаче, че те са в лошо състояние.

Стартиране на тенденция на понижение на лихвите в Европа, както и възстановяването на междубанковото кредитиране с течение на времето ще възстанови нормалното кредитиране и у нас, заяви управителят на Бест Кредит.

Европейските банки са заинтересувани от отпускането на кредити в страните от ЦИЕ, където генерират и основната част от ръстовете си. Така например за гръцките банки е много по-рентабилно да набират средства в Гърция и да ги дават на заем в България и останалите страни от региона, смята Пейчев.

При кредитите в екзотична валута лихвите са доста по-ниски, в сравнение с останалите типове стандартни кредити. При тях обаче се наблюдава значителен валутен риск и при повишаване на съответната валута се повишават и вноските по този род заеми.

Кризата в сектора кара банките да не ги предпочитат на този етап, като централните банки на европейските страни стимулират финансовите институции да дават кредити основно във валутите в страните, в които оперират, или в основната валута - евро, посочи Пейчев.

Кредити в йени у нас предстои да видим в бъдеще, но кога точно не се знае - може би ще се случи, когато кризата отшуми. Те са изключително популярни в останалите страни, но на този етап в България все още не се предлагат, допълни Пейчев.

Нормално е при текущата ситуация клиентите да обмислят решението си за вземане на кредити много по-добре, съобразявайки се с това дали доходите им ще са достатъчни да покриват месечните вноски, на фона на повишаващите се лихви. Кредитоискатели обаче има и към настоящия момент.

Повишаващите се лихви карат много от кредитополучателите да искат предоговаряне. В момента при покачващи се лихви обаче е много по-трудно това да стане, в сравнение с преди няколко месеца при по-стабилни нива на лихвите, заяви Пейчев.

Лошите кредити в България са символични, те са едва около 2% от общите такива, смята още той.

Добре е бъдещите кредитоискатели да знаят, че трябва да започнат да се осигуряват на нормални доходи, за да получат един нормален кредит. Банките са завишили своите изисквания в това отношение и са много по-взискателни към доходите на своите клиенти, завърши експертът.