Често хората си задават въпроса "Дали да си купя жилище, или да живея под наем?", като, разбира се, отговорът няма как да е еднозначен и зависи от личните предпочитания, жизнения стандарт на всеки от нас, както и от възможностите, с които разполагаме.

Към това трябва да добавим финансовата криза и затегнатите условия при отпускането на кредити - на фона на факта, че над 80% от покупките на недвижими имоти се осъществяват с кредит.

Банките изключително силно повишиха изискванията си към кредитополучателите при отпускането на кредити, като сериозно повишение бележат и нивата на лихвите. В тази насока, може да не се класирате за кредит за покупка на имот, дори и да искате да я осъществите (поне в близките няколко месеца).

Ако приемем обаче, че сте идеалният потенциален кредитополучетел - тоест нямате други задължения, осигуряват ви на пълната работна заплата, а в личен план сте сигурен в доходите, които получавате, и в тяхната постоянност, то въпросът с жилището отново стои на дневен ред.

ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ИМОТ СЕГА

Безспорно закупуването на жилище, в което да се живее, има редица предимства пред това да сте под наем, свързани с качеството на живота в него. Ако покупката, така или иначе, ви се налага (примерно за младо семейство с малко дете или с подобни планове), то отлагането му може само да ви донесе допълнително напрежение.

Собственото жилище повишава жизнения стандарт, като създава редица удобства. Сред тях е възможността да си го направите по собствен вкус и да инвестирате в него, без да се опасявате, че могат да ви изгонят във всеки един момент или да ви вдигат наема непрекъснато.

Притежаването на собствено жилище ви дава още известна яснота за бъдещите ви задължения, съобразно погасителния план на ипотечния кредит, макар и в последните месеци да сме свидетели на това как лихвите се променят, а с това и бъдещите ви плащания.

Живот под наем внася една несигурност относно бъдещите задължения и продължителността на пребиваване, породена от факта, че нивата на наемите могат да бъдат повишени във всеки един момент. Към това трябва да се добави и липсата на жилища, подобно на тези в развитите страни, които се отдават дългосрочно с известна фиксираност на наемите или поне ясна политика за промяна в нивата им.

Едно от най-големите неща, натежаващи при закупуване на имот при повечето хора, обаче е схващането, че плащанията към банката са по-добра алтернатива пред това да давате пари за наем.

Последното се тълкува като чиста проба загуба на средства, на фона на това, което ви остава впоследствие - нищо. И тук има известна логика при нива на вноските към банката близки до наемните нива.

ПРОТИВ ЗАКУПУВАНЕТО НА ИМОТ СЕГА

Финансовата криза прави потребителите изнервени и често води до отлагане на вземането на решения за големи по размер покупки в тежки времена. Една по-дълга и продължителна криза може да има негативен ефект, дори и върху считаните ви за сигурни доходи.

Макар и у нас да не се наблюдава все още тенденция на повишаване на безработицата, добре е да си направите добре сметката, като вземете предвид и размера на вноските и това можете ли реално да ги погасявате. В противен случай можете да се окажете в положението на милиони семейства в САЩ, чиито имоти се продават от банките. Специалистите препоръчват след приспадане на задълженията за семейството да не остават под 40% от доходите.

Банката няма да ви върне плащаните лихви през годините, които, между другото, са изключително голям процент от вноските, особено в началния период - първите две, три години. Статистиката сочи, че проблемите с кредитите и особено с ипотечните такива най-често се появяват след втората - третата година, когато плащате основно лихви.

Друг аспект, който можете да обмислите, е в тази насока. Затрудненото кредитиране безспорно ще окаже ефект върху пазара на недвижими имоти. Колкото по-дълго се задържи то, толкова по-голям ще е и този ефект. Бумът на цените в недвижимите имоти през последните няколко години инициира и подобен в строителството.

На пазара през тази и следващата година се очаква да излязат огромен брой нови жилища, което, от една страна, може да доведе до низходящ натиск върху цените, а от друга - ще даде изключително голям избор за купувачите. Пазарът и в момента е в процес на преминаване от пазар на „продавачите" към такъв на „купувачите". Какво по-хубаво от това за един купувач, особено ако е търпелив.

При един по-песимистичен сценарий и по-задълбочена криза можем да станем свидетели на фалит на строителни предприемачи и понижение в цените на имотите, особено ако на пазара се включат и спекулативните инвеститори, купували жилища с цел препродажба преди няколко години.

Дори и последното да не се случи обаче, при всички положения специалистите са единодушни, че ако не друго, то поне ръстът в цените на имотите ще се забави изключително силно и няма да е при рекордните си нива от последните години, което поставяше страната ни сред водещите по ръст в света.