Спукването на имотния балон бе прогнозирано от много специалисти още преди няколко години, но инвеститорите, склонни да чакат до последно- докато не се опарят, не обърнаха внимание на предупрежденията.

През юни 2005 година списанието The Economist предупреди, че цените на недвижимите имоти никога не са се повишавали толкова бързо и за толкова кратък период в толкова много страни.

Според тях това създава предпоставки за надуването на „имотен балон", спукването на който би могло да има сериозни последици за икономиките по света. За съжаление на инвеститорите прогнозите се оказаха доста точни, макар и да започнаха да се сбъдват няколко години по-късно.

В Ирландия, една от най-сериозно засегнатите европейски страни, броят на свободните имоти се е повишил от 140 000 през 2002 г. до 230 000 през 2005 г., според данни на Davy Stockbrokers. Броят им се прогнозира към момента да възлиза на внушителните 350 000.

През 2005 г. от Davy Stockbrokers обявиха, че над 40% от новопостроените предходните две години жилища са били празни.

Списанието The Economist обяви през 2005 г., че растящите цени на недвижимите имоти са в основата на ръста на световната икономика, след пукането на „интернет балона" през 2000-та година.

От изданието също така предупредиха, че стойността на жилищните имоти се е повишила с над 30 трлн. долара през предходните пет години до ниво от 70 трлн. долара, стойност, еквивалентна на ръст от 100% на сумарния БВП на страните.

Повишението не само е изпреварило това на който и да е имотен бум през предходните десетилетия, но е било и по-голямо от който и да е балон на фондова борса по света. За сравнение в края на 90-те години бумът на борсата в САЩ е била 80% от БВП на страната.

Секторът на недвижимите имоти е играел толкова голяма роля в щатската икономика, че евентуалното му забавяне се е очаквало да има изключително голяма роля върху по-нататъшното развитие на страната, коментират от авторитетното издание преди няколко години.

За петте години до 2005 г. потребителските разходи и строителството на жилища сумарно са допринасяли за около 90% от ръста на БВП. Над две пети от създадените работни места в частния сектор са били в строителния сектор, или в свързаните с него такива.

Изследване на Националната асоциация на строителите (NAR) е посочило, че 23% от купените имоти през 2004 година в САЩ са били с инвестиционна цел. Други 13% от покупките са били на втори дом.

Инвеститорите са купували имоти с цел да ги отдават под наем, само и единствено в очакване на продължение на тенденцията на повишение на цените на имотите, предпоставка за надуване на „имотния балон".

Около 42% от закупилите пръв имот и 25% от всички купувачи на имоти са извършили покупката на имотите си без самоучастие, според данни на NAR.