В последните няколко години, строителството на офис и търговски сгради в България се увеличи значително. До голяма степен се дължи на навлизането на все повече чужди компании проявяващи интерес към нашия пазар.

През тази година, сегментът на офиси и търговски площи отбеляза сравнително слабо увеличение, но има много такива проект или строежи, които се очаква да бъдат реализирани през 2009-2010 г.

Въпреки че строителството на такива сгради доста се увеличи през последните няколко години, този пазар все още се характеризира с ниско предлагане. В процес на развитие са сериозен брой нови проекти за търговски и бизнес площи.

През първата половина на тази година има увеличени на офис площите с около 7%, като обемът им във високите класове (А и Б) в столицата достигна 759 000 кв.м. Тази площ се очаква да се удвои през следващите няколко години като се има предвижа броя на новите проекти които се очаква да влязат в експлоатация.

Недостигът на завършени офиси, което поддържа високите им цени, привлича много инвеститори, които подготвят няколко големи проекта, за които се очаква да бъдат готови 2009-2011 г.

Клас А офисите в периферен район като софийската аерогара се оферират в момента на нива от 18 евро за кв.м за съществуваща сграда и около 17 евро за кв.м на зелено.

Увеличение има и в наемните цени в "Бизнес парк София", където сградите които предстои да бъдат завършени в следващите половин-една година предлагат оферти са за 15-16 евро за кв.м. До преди не повече от 2 години цените там бяха не по-високи от 12 евро за кв.м.

Сгради, които трудно биха покрили стандартите за клас А и Б, но се намират в централната част предлагат наеми от порядъка на 25-30 евро за кв.м.

От друга страна, помещения на бул. "Патриарх Евтимий", които се предлагат да продажба, достигат цени от 5000 евро за кв.м, което е в пъти над нивата от 1000-2000 евро за кв.м, в които варира цената на новите сгради в кварталите.

За апартаменти със статут на офис в близост до Александър Невски, цените достигат до 6000 евро. кв.м.

Малко вече са терени, които останаха в София които могат да предложат възможности за висок клас модерно строителство, да имат добра инфраструктура и местоположение.

Обемът на търговските площи обаче се е увеличил с около 30% и то само от началото на годината, като в момента са в строеж проекти, които ако бъдат осъществени, в следващите няколко години ще доведат до увеличаването на офис площите в страната около 4 пъти.

Вече започва да се наблюдава насищане с проекти в сегмента на търговските центрове тип МОЛ, където предприемачите ще се състезават помежду си най-вече на база локация, търговски микс, гъвкавост в договорите за наем, дори на основата на наемни нива, оригинална архитектура и приветлива вътрешна среда, към която клиентите стават все по-взискателни.

Пазарът на недвижими имоти в сектора на офис и търговските площи се променя, подобно на целия пазар в страната - купувачите все по-често знаят какво искат и на каква цена, а предприемачите, които искат да са конкурентни, започват да осъзнават колко важно е да предоставят все по-качествен продукт, по отношение на цена, строителство или схеми на плащане.

Едно от най-големите предизвикателства продължава да бъде и липсата на добра инфраструктура.

От друга страна, повишаването на цените вследствие на инфлацията, води и до нарастване на строителната себестойност (материали, труд, проекти, транспорт), което няма да позволи падане на цените на недвижимите имоти в повечето пазарни сегменти.