Най-голямата италианска банка UniCredit SpA, обяви, че печалбата й за третото тримесечие е паднала с 54%р като спадът се дължи на загуби от сделки с ценни книжа и спад в приходите от такси, информира Bloomberg. Резултатът на банката обаче е по-добър от предварително очакваното.

Печалбата й намалява до 551 млн. евро през третото тримесечие на годината, в сравнение с 1.2 млрд. евро година по-рано. Осреднената прогноза на осем анализатори, интервюирани от Bloomberg, беше за печалба от 428 млн. евро. Загубата на банката от сделки с ценни книжа възлиза на 523 млн. евро.

Главният изпълнителен директор на UniCredit Алесандро Профумо планира увеличение на капитала с 6.6 млрд. евро, за да стабилизира финансите на банката, след като кредитната криза доведе до намаление на стойността на активи и повлия на приходите от такси.

Профумо е замразил отварянето на някои нови клонове и съкращава служители от подразделението за инвестиционно банкиране, след като обяви, че компанията няма да изпълни таргета за печалба за 2008 г.

Тежките условия на финансовите пазари са повлияли на печалбата на банката, се казва в изявлението на UniCredit. Нетните приходи от комисиони са намалели с 13%, до 2.2 млрд. евро, докато нетните приходи от лихви са нараснали със 17%, до 4.69 млрд. евро.

UniCredit ще проведе извънредно събрание на акционерите на 14 ноември, на което ще бъде гласувано увеличението на капитала. Компанията планира да плати дивидента за следващата година в нови акции, което би увеличило капитала с 3.6 млрд. евро. Останалите 3 млрд. евро ще дойдат от издаването на нови акции на съществуващи акционери на цената от 3.08 евро за брой.

Профумо обяви преди месец, че е направил грешки, подценявайки финансовата криза и е осъществил придобивания на конкуренти на високи цени. Компанията е направила придобивания на стойност 61 млрд. евро през изминалите три години, в това число закупуването на Capitalia SpA миналата година и базираната в Мюнхен HVB Group през 2005 г.

Акциите на UniCredit са се обезценили с 67% от началото на годината, намалявайки пазарната стойност на банката до 24.9 млрд. евро, което е по-малко от пазарната капитализация на конкурентната Intesa Sanpaolo SpA.