Цените на многофамилните жилища и апартаментни сгради са се понижили в Ню Йорк, Лос Анджелис и Сан Франциско през третото тримесечие на тази година, сочат изнесени данни на PropertyShark.com.

Средната цена на този род имоти се е понижила с 9% до 590 000 долара в Ню Йорк, с 35% до 435 000 долара в Лос Анджелис и 5% до 859 000 долара в Сан Франциско по данни на сайта.

Специалистите коментират, че почти всички типове имоти бележат спад в САЩ на фона на финансовата криза, ръста на безработица и повишението на просрочените ипотеки.

Последните са в основата на излизане на голям брой жилища на пазара, продавани от банките, което допълнително оказва низходящ натиск върху цените на имотите в най-големите градове.

Продажбите на търговски имоти в САЩ са се понижили с 72% от началото на годината до октомври, след като бе затегнато изключително силно кредитирането от страна на банките.

Близо 85% от банките в страната са затегнали условията си по отпускане на кредити през последните три месеца. Транзакциите в Ню Йорк са замразени, а запасите от непродадени имоти растат.

В Лос Анджелис продажбите са се повишили с 17% до 2 356 на фона на големия брой ипотекирани жилища излезли за продажба на пазара. За разлика от тях тези в Ню Йорк са намалели с 3 029, а в Сан Франциско с 9% до 334.

Над три четвърти от продажбите на апартаментните сгради в Ню Йорк са били в кварталите Бруклин и Куинс, където средната цена е била съответно 645 000 и 580 000 съответно.

Средната цена на подобен род имоти в Манхатън е била 3.4 млн. долара, докато в Бронкс - 540 000 долара.