Холандската финансова група ING обяви днес, че разглежда възможности да разшири бизнеса си в Китай и очаква да вземе решение дали да кандидатства за банков лиценз в най-многолюдната страна в света в началото на следващата година, информира Reuters.

Банковото застраховане и управлението на активи имат голям потенциал в Китай и ING вече си партнира с Bank of Beijing, казва директора на холандската група Ханс ван дер Норда.

Има много възможности и все още виждаме потенциал за растеж в Китай, заявява Норда.

Bank of Beijing, която е 16% собственост на ING, обяви през октомври, че води разговори за закупуването на 50-процентен дял в едно от животозастрахователните дружества на ING в Китай.

ING притежава 30-процентен дял в най-голямата Тайландска банка TMB Bank. Холандската компания също така разполага с подразделения за застраховане и управление на активи в Тайланд.

Извън Китай, ING ще бъде по-предпазлива относно разширяването на банкирането си на дребно поради световната финансова криза, казва ван дер Норда.

В краткосрочен план ING не планира партньорства с други банки. Ще се фокусираме върху съществуващите партньорства, казва той, имайки предвид връзките с тайландската TMB и индийската ING Vysys Bank, в която холандската банка има 44-процентен дял.

В момента сме малко по-предпазливи, тъй като искаме да сме сигурни, че капиталовата ни база е добре защитена в случай, че волатилността на финансовите пазари продължи, спорделя ван дер Норда.

ING, която е най-голямата публична холандска банка, в сряда отчете първата в историята си тримесечна загуба.