Строителството на офис площи в руската столица Москва е достигнало своя пик, става ясно от данните на анализатори и специалисти. Това едва ли изненада, като се има предвид, че градът е най-големият търговски, бизнес и административен център на страната, пише Moscow News.

Всички големи международни и вътрешни компании искат да имат офис в руската столица, което поддържа високото търсене. Според официални данни, около една трета от жителите на Москва работят в икономическия сектор.

Преди 10 години офис сградите и търговски центрове, които се строяха, бяха с максимална площ между 10 и 20 хил. кв.м. За сравнение през изминалата година, 90% от всички проекти на офис или търговски центрове са между 50 и 100 хил. кв.м.

Само за първите 9 месеца на тази година, в руската столица са отворили офис центрове клас А с обща площ 928 хил. кв.м. В това число се включват офис сградите Legion II, Chaika Plaza 10 и Federation Tower-West.

Спрямо миналата година покачването в строителството на нови офис сгради е 82%, сочат официални данни на Статистическия институт на страната.

Освен количеството, голям ръст има и в качеството в строителството на новите офис сгради. Делът на офис сградите клас А на руския пазар се е покачил драстично през последните няколко години.

С повишаване на качеството и изискванията на международните клиенти, започнаха да растат и нивата на наеми на офис площи в Москва, като в момента те са едни от най-високите в света.

От началото на тази година, наемът на офис площи клас А се е повишил с 25.3% спрямо същия период на миналата година, като в момента достига 1100 - 1500 долара за кв.м. Има и офис, които могат да бъдат наети на цена на 3000 долара за кв.м.