Петата най-голяма презастрахователна компания в света - френската Scor, отчете 71.9-процентен спад в нетната печалба за третото тримесечие, след като световната кредитна криза и застрахователните исковете, свързани с урагани, са повлияли на положителния й финансов резултат, информира Reuters.

Нетната печалба на компанията пада до 38 млн. евро за третото тримесечие на 2008 г., в сравнение със 135 млн. евро, отчетени за същия период на миналата година.

Scor обяви през октомври, че застрахователните искове, свързани с ураганите през последните месеци, ще й струват около 50 млн. евро. Най-големите презастрахователи в света понасят загуби от тези искове, както и от намаленията на стойността на активи, свързани с финансовата криза.

Най-големият презастраховател в света - Munich Re, намали по-рано този месец прогнозата за печалбата си през 2008 г., докато втората най-голяма презастрахователна компания Swiss Re прекрати временно изпълнението на програмата си за обратно изкупуване на акции, след като обяви големи намаления на стойността на свои активи през третото тримесечие.

Scor обяви, че няма проблеми с ликвидността, въпреки че предупреждава, че финансовата криза може да се отрази на инвестиционния й портфейл.

Миналата година Scor закупи швейцарския си конкурент Converium, a сделката превърна френската компания в петия най-голям презастраховател в света.

Акциите на Scor се обезцениха с 3.1%, до 13.39 евро в четвъртък, определяйки на компанията пазарна стойност от около 2.5 млрд. евро. Книжата на компанията са загубили 23% от стойността си от началото на 2008 г.