От 18 ноември 2008 г. влиза в сила Законът за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките, обнародван в Държавен вестник, бр. 98 от 14 ноември 2008 г., съобщиха за Profit.bg от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Съгласно измененията размерът на гарантираното покритие на влоговете в банките се увеличава, като ФГВБ гарантира пълното изплащане сумите по влоговете на едно лице в една банка, независимо от броя и размера им, до 100 хил. лв. Гарантирани са влоговете на граждани и фирми в левове и в чуждестранна валута.

Другото изменение се отнася до фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване, чиито влогове също се включват в обхвата на гаранцията.

Нека да припомним, че в края на октомври стана ясно, че размерът на гаранцията върху банковите влогове на физически лица се увеличава от 40 хил. лв. на 100 хил. лв. Тогава НС прие на второ четене прие на второ четене промените в Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Депутатите приеха още, че няма да се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на пенсионните и осигурителните фондове с изключение на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Те отхвърлиха предложението за период от една година Фондът за гарантиране на влоговете в банките да може да гарантира от името на държавата заемите, предоставени на междубанковия пазар.

Припомняме, че на първо четене Парламентът разгледа две предложения за изменение. Това на Мария Капон предвиждаше промяна на размера на гаранцията за влоговете да се промени от 40 хил. лв. на 50 хил.евро.

Законопроектът на Овчаров и Велчев предлагаше също увеличаване на размера на гарантиране на влоговете на 100 хил. лв.