"Банкери и правителство се хванаха гуша за гуша заради финансовата криза, рецесията чука на вратата, пазарът"стагнира", кабинет и централната банка приканват банките да

снижат лихвите и да проявят по-голяма чувствителност към длъжниците", пише днес гръцкият вестник "Вима".

Кавгите ескалираха, след като банките първоначално обявиха, че няма да участват в приетия от правителството спасителен план за справяне с кризата в размер на 28 млрд. евро. Впоследствие те решиха да се присъединят към този план, но поставиха условия, които срещат неодобрението на управляващите консерватори. Банкерите искат да участват в този план, но не желаят държавата да упражнява надзор над решенията им, тъй като се опасяват, че по този начин биха могли да бъдат блокирани инвестиционните им намерения. "Банките теглят въжето към себе си, въпреки призивите на управителя на централната банка", пише в. "Врадини".

В същото време главната опозиционна партия - Социалистическото движение ПАСОК предлага да бъдат замразени заемите до края на следващата година, като радикална мярка за справяне с кризата. Сериозни резерви срещу това предложение изказва банкер номер едно на държавата, пишат опозиционните вестници. Гърция държи най-високите лихви по картовите кредити в ЕС.

На този фон правителството планира рецепта "социалмания", съобщава в."Вима", като отбелязва, че премиерът и икономическият министър са набелязали антикризисни мерки, които представлявали завой в икономическата им политики, тъй като предвиждали да се засили намесата на държавата. Мерките ще бъдат обявени следващата седмица.

"Лудница, рецесията стигна и до Гърция, а политици и банкери само приказват и сипят обещания", отбелязва в. "Елефтерос типос".

"Кризата изостри политическата конфронтация в момент, когато се носят все повече слухове за предсрочни избори", коментира в. "Логос". Управляващата партия Нова демокрация разполага с крехко мнозинство от 151 от общо 300 депутати, след като неин представител бе отстранен от парламентарната група заради критики по адрес на премиера.

В. "Естия" прогнозира, че предсрочни избори може да има през пролетта или през юни заедно с изборите за европейски парламент или през есента догодина. Избори били възможни също през март 2010 г. поради това, че сегашният парламент няма да може да избере нов държавен глава заради липсата на мнозинство.

Източник: БТА

Още по темата:

Гърците протестират срещу банките