Най-голямата унгарска банка и собственик на българската Банка ДСК понижи прогнозата си за печалба за настоящата година с 25%, визирайки финансовата криза.

Печалбата за третото тримесечие е нараснала три пъти до рекордните 168.7 млрд. форинта в резултат на еднократни приходи от продажбата на застрахователния й бизнес.

Резултатът се оказа обаче под средните очаквания на анализаторите за печалба в размер на 177.6 млрд. форинта. Без да се отчитат еднократните приходи в размер на 121.4 млрд. форинта, печалбата е възлязла на 50.1 млрд. форинта.

Банката закупи 11 финансови институции от Източна Европа от 2002 година насам, като очаква печалба в размер на 220 млрд. форинта (1.05 млрд. щ. д.) . За сравнение предходните прогнози на унгарската финансова институция бяха за печалба в размер на 1.4 млрд. долара.

Ръстът на печалбата през следващата година се очаква да е нулев, ако настоящите пазарни условия се запазят без промяна. Печалбата през 2009 година е възможно да възлиза на 50 млрд. форинта за тримесечие.

Ръстът на кредитите и депозитите се очаква да е в размер на 10% през следващата година. От ръководството на унгарската банка обявиха, че на този етап нямат нужда от допълнителен капитал за справяне с финансовата криза, цитирани от Bloomberg.

В случай, че ситуацията на международните финансови пазари се възстанови по-рано от очакваното, то банката може и да превиши направените прогнози.

Акциите на ОТР регистрираха повишение от 7% по време на търговията си на днешната борсова сесия в Будапеща до ниво от 2 799 форинта, с което загубата им от началото на седмицата намаля до 8.1%.

От началото на годината банката е загубила около 68% от пазарната си капитализация на фона на понижението на индекса BUX с 53% за същия период.