Цените на луксозните жилища в Лондон се очаква да се понижат с около 14% през следващата година, пише Bloomberg.

Очакваната безработица във финансовите институции най-вероятно ще намали до такава степен търсенето на луксозни имоти, че тяхната цена може да спадне с повече от 30% през следващите няколко години., показва доклад на Savills излязъл по-рано днес.

През април от Savills прогнозираха, че цените на луксозните имоти ще се понижат с 25% до края на тази година. Работещите във финансовия сектор в британската столица обаче са основните купувачи на луксозни жилища, а очакваните съкращения са повече от 62 хил. до края на 2009 г., припомнят от Savills.

Бонусите и допълните финансови възнаграждения ще се понижат с над 60%, достигайки 3.6 млрд. паунда, сочат още прогнозите на икономически и бизнес проучвателни агенции.

Жилищата в най-престижните райони на британската столица, с цени надхвърлящи 1 млн. паунда, се очаква да се понижат с около 20% през тази година най-вече заради очакваното сериозно понижение в търсенето.

Според повечето специалисти, цените на луксозните жилище ще започнат да се възстановяват в началото на 2010 г. Очакванията са за първоначално повишение с около 6%, заявяват от Savills.

Собствениците на луксозни имоти на острова, с цени надминаващи 1 млн. паунда, най-вероятно ще трябва да почакат до 2013 г., за да могат имотите им да възстановят цените си напълно, прогнозират още от компанията.

В контраст с Лондон, луксозните имоти в Ню-Йорк не са отчели съществено понижение на годишна база. В най-престижния район - Манхатън, най-скъпите жилища са повишили средната си цена си с 2% за третото тримесечие, достигайки 4 млн.долара., сочат данни на фирмата за оценяване на недвижимо имущество Miller Samuel Inc.