Кипър ще инжектира 52 млн. евро в туризма и строителството след като икономическият растеж на страната намаля до 3.5% през третото тримесечие спрямо 3.9% през второто.

Забавянето на икономиката на страната се дължи на срива в сектора на строителството, недвижимите имоти и медицинските услуги, сочат данните на Статистическата служба на Кипър.

Въпреки забавянето обаче Кипър е с един от най-големите растежи на БВП в еврозоната. Кипърските власти са убедени, че ще избегнат глобална рецесия, но въпреки това в страната има тревога за състоянието на строителството и туризма, които осигуряват 30% от БВП и в тях са заети най-много хора.

Днес президентът на Кипър Деметрис Христофиас обяви план от 52 млн. евро в помощ на тези два сектора, които започват да изпитват влиянието на кризата.

"Икономиката на Кипър е в много добро състояние и аз искам да подчертая това. Перспективите за 2009 г. са доста добри въпреки глобалната рецесия", заяви Христофиас.

"Няма причина за паника, не са закрити работни места, ние предприемаме тази мярка, защото строителството и туризмът могат да усетят негативно влияние", допълни той.

Източник: БГНЕС