Цените на жилищата в Шотландия се понижиха с 4% за последното тримесечие на година, става ясно от последните данни от доклад на Lloyds TSB. Това е най-голямото понижение на цените за тримесечен период от 16 години насам, пише Сountrylife.co.uk.

Спад от 43% за периода е отчетен и в общия брой сключени сделки с имоти, става ясно още от изнесените данни.

Все пак картината на промените в имотния пазар в различните региони на страната е доста пъстра. Понижението в цените в източна част е в пълен контраст с ръста в Глазгоу, докато имотите в Южна Шотландия успяват да задържат своите нива непроменени.

В Единбург цените на имотите отчитат сериозно понижение от 7% за последното тримесечие на тази година, заедно с Абърдийн и Дънди.

Според данните, пазарът на имоти в Шотландия забавя своя сигурен ръст, следвайки тенденцията в останалата част на Великобритабия, но много по-късно.

Икономиката е отчела сериозно забавяне за периода и ръстът на безработицата е много над първоначалните очаквания, се казва още в доклада.

Въпреки че търговците на дребно продължават да отчитат ръст в продажбите на годишна база, процентите за третото тримесечие са доста по-ниски в сравнение с предходното.

Броят на сделките с имоти се е понижил до най-ниските си нива от една година насам.