Руският атом е приел повече поръчки, отколкото може да изпълни, пише вестник "Независимая газета.

"Експанзията на руския мирен атом в момента се възпрепятства от редица структурни ограничения, което поставя под съмнение възможностите за участието на «Атомстройекспорт» в редица международни проекти".

Източник, близък до руската атомна индустрия, съобщил пред представител на вестника, че "Атомстройэкспорт" не разполага с достатъчна ресурсна база, за да изпълни всички поети досега ангажименти.

"Независимая газета" уточнява, че под "ресурсна база" източникът има предвид ядрените реактори, които руската промишленост е в състояние да произведе годишно - до 3 на година. Поради това не може да покрие изцяло заявките, което са направени до този момент.

Само на територията на Русия до 2020 г. би трябвало да се посторят 26 нови ядрени енергоблока.

Досега "Атомстройэкспорт" е спечелил конкурси за строителството на 12 ядрени блока в България, Украйна, Индия, Китай и Белорус. Допълнително са планирани още 6 за АЕЦ в Чехия, Словакия и Турция, а в момента се водят преговори с Египет, Венецуела и Алжир. Това означава, че през следващите 12 години Русия трябва да произведе 44 ядрени реактора, при капациет от максимум 36.

По тази причина в началото на седмицата руският премиер Путин при срещата си с египетския си колега Ахмед Назиф само уклончиво даде съгласие за изграждането на първата египетска ядрена централа на стойност 2 млрд. долара до 2016 г.

Традиционно Русия не крие интереса си от строителство на ядрени централи, а държавната компания "Атомстройэкспорт" в момента държи 20 процента от световния пазар в този сектор.

Капацитетът на руските машиносторители в момента им позволява да изграждат годишно само по два ядрени реактора за Русия и по един за чужбина. Според анализатора на машиностроителната компания "Тройка Диалог" Генади Суханов, икономическата криза ще помогне на руските машиностроители да спасят своя имидж.

"Поради глобалната криза много от проектите ще бъдат отложени" - смята Суханов. "Поради това Русия ще успее да се спаси от скандали заради неизпълнени поръчки".

Източник: БГНЕС