Купуването на ново жилище е важна крачка от живота на всеки, като се има предвид, че подобни сделки са едни от най-големите инвестиции, предприемани от всеки един от нас, а често и касаещи години наред плащания.

Много често по пътя към мечтата ще се сблъскате с въпроса относно начина по който ще стигнете до крайната сделка, дали ще ползвате посредници за осъществяването й, или не е един от ключовите въпроси.

Два са начините за покупка - посредством използване на посредници и директно от продавача било то строителен предприемач, или не.

Преди да уточним за, или против ползването на агенции за имоти трябва да направим едно разграничение между тях.

Съществуват такива, които ще ви съветват от началото до края на сделката, ще поемат ангажимент по проверката на продавача и продавания от тях имот, като в същото време ще гарантират сключването на договор с изгода за двете страни.

И с двете ръце „за" използването на посредници в този случай. За съжаление не е много голям броя на подобен род агенти, а шанса да попаднете случайно на такъв не е много голям.

ЗА ПОЛЗВАНЕТО НА БРОКЕРИ

Ако нямате време да ходите на огледи, ако ясно и точно обясните какво точно търсете и сте сигурни, че няма да ви повлияят на избора, то ползването на брокер ще ви спести много време, енергия и средства.

Агенциите ще направят нужното проучване вместо Вас, ще ви викат на огледи само за имоти, които отговарят на вашите критерии в удобно и за двете страни време, и могат да поемат голяма част от евентуалните преговори с продавача, включително и по занижаване на цената, ако тя е твърде висока.

Брокерите ще ви предложат договор най-вероятно изготвен от адвокати, който би следвало максимално да защитава вашите интереси.

Те ще ви насочат какво трябва да направите, за да проверите имота, който ще купувате, включително и ще ви предложат евентуална правна консултация със специалисти.

В крайна сметка, ако последните съвестно изпълняват своите отговорности би следвало това до голяма степен да гарантира липсата на „неприятни" изненади, на които често сме ставали свидетели, или за които сме слушали.

ПРОТИВ ПОЛЗВАНЕТО НА БРОКЕРИ

Винаги ли обаче брокерите ще защитават Вашите интереси в стремежа си да осъществят желаната сделка, която им носи комисиони? - Отговорът, разбира се, е "не винаги".

И макар да преминаваме от пазара на "продавачите", какъвто определено беше родния такъв преди около година, към пазар на „купувачите", интереса на брокерите често могат да клонят в посока на тези от които ще получат своята комисиона, особено ако няма такава от купувача.

Практика при много агенции е да излизат с оферта "без комисиона за купувача", но тогава би следвало да възникне въпросът "Откъде ще спечелят имотните агенции при сключване на сделката?". Отговорът е: от продавача.

В тази насока често имотната агенция, която работи с няколко строители например, има по-голям интерес да продаде определени жилища, от които ще получи по-голяма комисиона. Това ще бъдат и първите жилища, които ще ви се покажат, ако не знаете какво и къде точно искате да купите.

Естествено тук е момента да кажем, че в това няма нищо лошо, ако жилищата отговарят на изискванията ви за качество и цена.

Много често обаче по-голяма комисиона се дава от строителните предприемачи именно за имоти, които трудно могат да продадат, или такива, които им остават последни за продажба, а това често не са най-добрите им такива.

Честа е и практиката жилищата на даден строител да се предлагат едновременно от няколко агенции за имоти, като известна свобода е дадена по отношение на цената. Тоест строителя им казва колко иска за имота, а надбавката при продажба на по-висока цена остава при агентите.

Тук се разчита на слаба информираност от страна на купувачите, директния маркетинг и личното въздействие в което определено хората от бранша са добри.

Ползването на услугите на една единствена агенция за търсене на жилище също не е най-добрата практика. В случай, че имате ясно изразени критерии, работата с няколко големи агенции Ви повишава шанса да попаднете точно на това което търсете при най-изгодни условия.

Напоследък става все по-популярна покупката на имот директно от строителите. Това разбира се има плюсове и минуси. Когато работите с голям и добре известен строителен предприемач, то риска от нежелани последствия, като измама например е по-нисък.

Тези предприемачи обаче, продават на относително по-високи цени именно поради имиджа си и голямата степен на сигурност.

Работа с малки предприемачи без подкрепата на агенция обаче, особено на такава с добро име и имидж също крие огромни рискове, които могат да ви струват изключително много (да не казваме всичко).

Като цяло може да се обобщи, че ако нямате време и нерви да преминете през процеса на търсене, проучване на пазара, проверка на строителя (каквато се предполага, че агенциите трябва да правят), на набелязания от вас имот и т.н., то без агенция не можете да минете. Направете си труда обаче, да проучите агенциите, кои са най-големи и коректни със своите клиенти, потърсете съвет от приятели и роднини минали вече по този път.