Инвеститорите в САЩ ще имат възможност да печелят от движението в цените на имотите без реално да закупуват такъв.

Как ли ще стане това? - посредством предлагането на акции подобни на тези на фондовете ETF (exchange traded fund) базиран на индексът S&P/Case-Shiller Home Price Index. Индексът следи движението в цените на имотите във водещите щатски метрополиси.

Фондът се очаква да започне да функционира до края на годината, а инвеститорите ще могат да се облагодетелстват от евентуалната промяна в цените на имотите. Инвестирането ще става посредством акции на фонд основан от MacroMarkets, съобщи финансовото издание Bloomberg.

Уникалното в случая е, че така наречените MacroShares, ще бъдат представени на инвеститорите в две разновидности - „Macro up" и „Macro down".

Това ще дава възможност на инвеститорите да печелят не само при очакван ръст, ако той се осъществи, чрез покупката на акциите „Macro up", но и при очаквано понижение с покупка на другия тип акции - „Macro down".

Акциите ще имат емисионна цена от 25 долара. При евентуално повишение на индекса S&P/Case-Shiller Home Price Index с 10%, акциите за повишение ще поскъпват с 10%, или 2.5 долара, докато „Macro down" ще поевтиняват с 2.5 долара.

Пазарът на недвижими имоти в САЩ възлиза на над 20 трлн. долара, като той е най-големия „несекюритизиран" клас активи в света, коментират от компанията която ще предлага услугата.

В тази насока интерес към новите активи се очаква да имат, както собственици на имоти, които ще желаят да се хеджират, така и спекуланти, които ще имат възможност да се облагодетелстват от бъдещи движения в цените на имотите без да им се налага да правят огромни инвестиции за закупуване на имот.

Към настоящия момент единствения начин за експозиция към имотни активи в САЩ е закупуването на недвижим имот. Инвестициите в акции на строители на жилища е друг излаз към имотния пазар, който обаче не е обвързан само и единствено с цената на имотите, а с много други фактори.

Интерес към подобни активи се очаква да имат хората на средна и предпенсионна възраст, желаещи да се пенсионират в имот в Маями например. Така при евентуално повишение в цените на имотите те ще са до голяма степен застраховани, че спестяванията им ще им стигнат да осъществят мечтата си.