Румънците, кандидатстващи за банков заем при новите условия за отпускане на средства, вече откриват, че дори и да бъдат одобрени, кредитите, които могат да получат, са наполовина в сравнение с преди това, пише Ziarul Financiar.

Данни на една от румънските банки, които наскоро въведоха новите по-строги критерии за отпускане на кредити, показват, че клиент, живеещ в град и получаващ 8 000 румънски леи месечнa заплата може в момента да получи най-много 100 000 евро заем за срок от 30 години. Стойността на заема пада до 95 000 евро, ако ипотечният кредит бъде отпуснат за срок от 25 години. Предишните правила позволяваха същия клиент да получи ипотечен заем от 180 000 евро.

Много от новите критерии са наложени от Централната банка на Румъния. Новите условия са по-благосклонни към тези с много високи доходи, живеещи в градовете.

Централната банка на Румъния промени правилата за отпускане на заеми на физически лица през август и повечето банки в северната ни съседка(UniCredit, BCR, BRD, Volksbank, Intesa Sanpaolo и Bank Leumi) в момента или са в процес на обновяване на своите правила, или вече ги прилагат.

Според банкери централната банка е наложила почти непроменливи изисквания на пазара, оставяйки малко място за играчите да маневрират, а модифицираните версии на различните банки, които биват одобрявани, са много консервативни.

За заеми с първоначална вноска от 0 или 15% не може и да става въпрос. Някои банки дори няма да отпускат заеми в чужда валута поне за известно време, така че единствената опция са заемите в леи.

В някои случаи изискванията са толкова високи, че клиентите дори не биват одобрявани за заеми. Например преди въвеждането на новите изисквания, клиент с месечна заплата от 6 000 леи, който вече има изтеглени кредити, а месечните му вноски надхвърлят 1 000 леи, можеше да получи още един заем в размер на 62 000 леи за срок от 10 години. При новите правила, такъв клиент вече не може да бъде одобрен за допълнителен заем.

Един от най-важните критерии при новите правила е кредитната история на клиента в банката. Тези, които са били клиенти на определена банка, ще получат много по-изгодни условия в сравнение с новите клиенти.