Нивата на наемите във Великобритания са се понижили за пръв път от пет и половина година насам, след като кризата, обхванала сектора на недвижимите имоти, прави голяма част от продавачите наемодатели, сочат данни на RICS.

Агентите на недвижими имоти, отчели понижение в нивата на наемите, са превишили с 12 пункта броя на тези, отчели ръст, за трите месеца до края на октомври, според публикация на финансовото издание Bloomberg.

В същото време значително повишение се отчита на броя на отдадените под наем имоти в Обединеното кралство. Брокерите, отчитащи подобна тенденция, е бил с 56 процентни пункта повече от тези, регистриращи намаляване, сочат още данните.

Цените на имотите във Великобритания отчетоха спад от 14.6% през октомври на годишна база, което бе и най-голямото им такова от 1991 година насам.

Спадът в цената на имотите кара много от продавачите да се отказват да продават своите имоти при настоящите нива и да предпочитат да започнат да ги отдават под наем, коментират още от RICS.

Причините за негативните тенденции при имотите са тези, които мъчат пазара през последната една година - ограничено жилищно кредитиране на фона на финансовата криза, както и забавянето на икономиката и очакванията за рецесия.

В стремежа си за бързо отдаване на имотите под наем, продавачите са склонни да правят известни отстъпки от искания наем.

Намаляването на доходността от наемите обаче е възможно да засегне инвеститорите, желаещи да се облагодетелстват от ниските цени и намалението на лихвите в страната, и да се получи спирален ефект.

Закупилите имоти през 2006 година, или впоследствие, изпитват този ефект с най-голяма сила, като реализират отрицателна доходност в момента.