Британският в. "Дейли телеграф" класира най-големите конспирации в историята. На първо място са събитията от 11 септември 2001 г., когато терористи атакуваха Световния търговски център в Ню Йорк и сградата на Пентагона във Вашингтон. Въпреки твърденията на организацията "Ал Каида", че е планирала, организирала и осъществила атаките, няколко официални и неофициални разследвания на рухването на Кулите близнаци и запечатаните филмови кадри дадоха начало на редица конспиративни теории.

Сред тях са: че правителството на САЩ е било предупредено за атаките, но не е взело мерки да ги спре, че администрацията на Буш е имала нужда от претекст за военни удари в Близкия изток, че самолет не е удрял Пентагона и че СТЦ не е бил съборен само от ударите на самолети и запалването на самолетно гориво.

На второ място е убийството на 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди на 22 ноември 1963 г. в Далас, Тексас. 10-месечното разследване на комисията "Уорън" заключи, че убиецът е Ли Харви Осуалд, който на свой ред бе убит от Джак Раби, докато бе арестуван. Мнозина вярват обаче, че Осуалд не е бил сам и че е имало поне четири изстрела, а не три, както е заключението на комисията.

На трето място в. "Дейли телеграф" нарежда разбиването на летяща чиния в Розуел, Ню Мексико, през 1947 г. Събитието поражда хипотези за конспирации, запазили се в продължение на 50 години и свързани с катастрофирането на НЛО.

Следва теорията, че НАСА е фалшифицирала кадрите, отразяващи кацането на астронавти от "Аполо" на повърхността на Луната.

В първата десетка на най-големите конспирации в историята влиза също теорията, че Иисус Христос се е оженил за Мария Магдалена, че е имал едно или повече деца и че тези деца, или потомците им, са емигрирали в Южна Франция.

Със заговор някои обясняват смъртта на принцесата на Уелс Даяна, други твърдят, че Елвис Пресли е фалшифицирал смъртта си през 1977 г. и следователно е жив.

Сред другите големи конспирации в историята са също: теорията, че Уилям Шекспир е някой друг; че Пол Маккартни е загинал в автомобилна катастрофа през 1966 г. и е бил заменен от двойник; че Харолд Уилсън е бил шпионин на КГБ; че флуорирането на водата за пиене има вредни странични ефекти, но практиката продължава, за да се облагодетелстват фармацевтичните компании.

Сред големите заговори се нареждат и това, че вирусът на СПИН е създаден в лаборатория и че теорията за глобалното затопляне е заблуда, която цели да накара населението на света да погледне с добро око на по-високи данъци, строго контролиране на начина на живот и по-авторитарно управление.

Източник: БНР