Федералния резерв на САЩ обяви две нови мерки за размразяване на кредитните пазари за купувачите на домове, потребители и малкия бизнес, отделяйки до 800 млрд. долара.

Централната банка ще купи до 600 млрд. долара дългове издадени или гарантирани от правителствени жилищни компании. Също така ФЕД ще създаде програма за 200 млрд. долара за подкрепа на кредитирането на потребителите и малкия бизнес.

ФЕД ще купи до 100 млрд. долара облигации на Fannie Mae, Freddie Mac и Federal Home Loan Banks, както и до 500 млрд. долара ипотечни ценни книжа гарантирани от Fannie, Freddie и Ginnie Mae, съобщи bloomberg.

„Това действие се взема за да се намалят разходите за кредит и да се повиши възможността за достъп до средства за покупка на жилища, което ще подкрепи имотния пазар и ще насърчи подобряването на условията на финансовите пазари като цяло", се казва в изявлението на ФЕД.

Отделно, под условията на друга програма, Федералният резерв ще заеме до 200 млрд. долара на притежатели на ипотечни книжа с рейтинг ААА за нови и наскоро отдадени кредити за образование, автомобили, кредитни карти, както и за малкия бизнес.