Щатската икономика се е свила с 0.5% през третото тримесечие на годината, което е над очакванията на aлизаторите за спад на БВП от 0.3 на сто, съобщава АР. Това е най-лошата стойност на показателя от третото тримесечие на 2001 г., когато има спад от 1.4%.

БВП измерва стойността на всички блага и услуги, произведени в САЩ, и се счита за най-добрия барометър за състоянието на икономиката на една страна.

Последната стойност показва колко бързо икономиката е наранена в резултат на усилването на имотната, кредитна и финансова криза.

Американските потребители са намалили разходите си през тримесечието с 3.7%. Това е по-лоша стойност от предварително обявените 3.1% и маркира най-големия спад от второто тримесечие на 1980 година.

Потребителите намаляват разходите си поради загубата на работни места, спадащата стойност на инвестициите и цените на имотите.

Според доклада, разполагаемият доход на американците е паднал с 9.2% на годишна база за периода, което е най-голямото понижение, откакто се записват данните от 1947 година.

Износът на САЩ нараства с 3.4% през тримесечието. Това е под прогнозата за 5.9% ръст, както и е значителен спад от 12.3-процентното повишение през второто тримесечие.

Строителните фирми намаляват разходите със 17.6%, което е 11-и пореден тримесечен спад.

Къмо момента доларът претърпя значителни загуби срещу еврото, като единната валута скочи от нива малко над 1.28 долара до 1.3060. За спада на американската валута допринесе основно новината за наливането на нови 800 млрд. долара от ФЕД с цел размразяване на кредитните пазари.