Щатската застрахователна компания American International Group Inc., попаднала под правителствена опека, изпитва сериозен натиск за намаляване на разходите си за компенсации на изпълнителния си мениджмънт.

Институцията е замразила заплатата и е премахнала бонусите на седем изпълнителни директори, като от там обявиха още, че изпълнителният директор Едуард Лиди ще получава символичната заплата от 1 долар.

Следващите петдесет водещи мениджъри с най-високи възнаграждения няма да получат увеличения на заплатите си до 2009 година, стана ясно още от изявлението на компанията, публикувано от Bloomberg.

Върху AIG се оказва изключително голям натиск, предвид че й се наложи да бъде спасявана от правителството, а до този месец в нея са налети 150 млрд. долара от парите на данъкоплатците.

Пазарната капитализация на застрахователя се е понижила с 97% от началото на годината. Акциите й завършиха търговията си вчера на щатските пазари при ниво от 1.77 долара за брой.

Лиди бе избран за изпълнителен директор на компанията през септември, след като тя попадна под правителствена опека.

Той ще получава заплата от 1 долар до 2009 година, което се възприема положително от пазара и сочи увереността му за развитието на някога най-голямата световна застрахователна компания.

AIG оглави класацията на загуби за застрахователите в Северна Америка, които сумарно от началото на годината са отчели около загуби от 120 млрд. долара, свързани с дълговия пазар.

Отчетената рекордна загуба за третото тримесечие на AIG формира около половината от общите за застрахователна индустрия. Загубите са три пъти повече в сравнение с тези, причинени от урагана Катрина, която беше най-голямото природно бедствие в историята на САЩ.

Падащата стойност на активи, свързани с щатски ипотечни кредити, е допринесла през третото тримесечие за загубите на 15 от 24-те компании, включени в изчислението на индекса KBW Insurance, и е принудила северноамериканските застрахователи да наберат повече от 80 млрд. долара, за да възстановят капитала си.

Базираната в Ню Йорк AIG е "помогнала" общите загуби на финансовите компании по света да достигнат повече от 970 млрд. долара.