Изпреварващият темп на повишение на цените на имотите у нас над този на наемите, естествено, се изразява в понижението на доходността от отдаването на имоти под наем.

В сравнение с брутна доходност от 5.87% от недвижими имоти в началото на юли, към днешна дата тя се е понижила до 4.62% за средно големите имоти в София, според данни на Global Property Guide.

Това поставя страната ни на 44-а позиция в класацията на изданието по този показател сред 69 страни по света

Първото място се заема от Кишинев - столицата на Молдова, където доходността на подобен род инвестиции възлиза на значителните 14.17%.

На второ място с доходност от наеми в размер на 12% се нарежда Кайро - столицата на Египет, следвана от Джакарта в Индонезия с 11.27% и Метро Манила - Филипини с 10.99%.

Интерес буди фактът, че столицата на Македония - Скопие, се нарежда на престижната шеста позиция, където имотите носят на собствениците си среден годишен доход в размер на 10.11%.

Другата дестинация, която се явява с доходност над психологическото ниво от 10%, е Лима - Перу, с такава в размер на 10.09%.

Непосредствено пред страната ни в класирането се нареждат Женева - Швейцария, и Берлин - Германия, с доходност в размер на 4.8%.

Въпреки, че България се води развиващ се европейски пазар, пред нас по доходност е дори столицата на Япония - Токио, с такава в размер на 4.85%.

В класацията ни изпреварват и столиците на много от страните в региона, включително и тази на северната ни съседка Румъния. В Букурещ доходността от наеми възлиза на 5.54%, поставяйки страната на 31-о място в света, докато полската столица Варшава е на 30-а позиция с 5.95%.

Относително висок е този показател и в Истанбул - в размер на 6.47%, което поставя дестинацията на 27-а позиция.

Последните позиции са за Тайпей - Тайван, с 2.38%, както и Андора с 2.19%.

Изследването е направено въз основа на средната цена на жилище от 120 кв. м, както и средното ниво на наемите за подобен род имоти във водещите градове на страните, класирани от изданието.