Кризата в сектора на недвижимите имоти в Румъния оказва негативно влияние върху продажбата на строителни материали, пише financiarul.ro.

През следващата година се очаква ръст в продажбите с не повече от 10% спрямо отчетеното повишение с повече от 20% от началото на тази година. Повечето търговци заявяват, че очакват значително понижение в броя на поръчките през 2009 г.

Много е трудно да се предвиди в каква посока ще се ориентират цените на строителните материали, но понижение в обема на поръчките е сигурно, сочат мнения на мнозина специалисти в сектора.

Сред най-песимистичните прогнози за следващата година е свиване на сектора с около 30% и понижения в цените на строителните материали с 15%.

Подобен сценарий би означавал фалит за много комапни в сектора и загуба на работа на огромен брой румънци, категорични са анализаторите.

Най-лошото е, че кризата в сектора не е само в столицата Букурещ, а и в останалите части на страната, като, особено в по-малките градове, това е единственият доход за голям процент от населението.