Борислав Станоев, председател на Българската камара на агенциите за недвижими имоти, заяви, че в последните три-четири месеца на пазара за недвижими имоти определено се отбелязва понижение в ценовите равнища при покупко-продажбата на имоти, но не бих казал, че цените на наемите вървят нагоре.

Очакванията за разгар на финансовата криза влияят върху цената на недвижимите имоти.

Хората, на които им предстои да правят такава инвестиция, за момента се въздържат, тъй като очакват някакво по-чувствително понижение, което наистина вече е факт. Има и понижение в количеството на сделките.

Реалното намаление в цените е в порядъка на 5-10 до 15%. Дори и да има още спад, той няма да е повече от 5%. Може би сега е добър момент да се купи имот, защото никой не може да прогнозира докога ще продължи тази криза, а след нея, нормално е цените отново да се вдигнат, посъветва той.

В София се наблюдава намаление на сделките, що се отнася до покупко-продажбите, за сметка на това имаме повишено търсене по отношение на наемите.

Това е нормално, тъй като не е тайна, че напоследък кредитирането доста се затегна, налагат се по-тежки условия за достъп до кредитиране, което кара хората да се ориентират към изнасяне под наем.

Цените на наемите са в много по-голяма зависимост от реалните доходи на хората, каза Борислав Станоев.

Източник: БНТ