Пазарът на недвижими имоти в Кърджали се срина, сочат данни на агенциите в бранша. Брокерите обясняват ситуацията със създалата се психоза около световната финансова криза.

Банките спряха кредитирането както на тухленото, така и на панелното строителство. А само ако има кредитиране, може да има сделки, уточниха от една агенция. Предлагането и търсенето на имоти е в застой още от края на лятото, но от месец е буквално в точката на замръзването. Няма сделки. Единствено хора с готови пари от чужбина купуват, например, парцели с намерението да строят кооперации.

Такива са гурбетчиите, спестили пари в Белгия, Холандия, Испания и други европейски държави. Не липсват и т. нар. „двойни" граждани - изселници от Кърджалийско, установили се в Турция, които се завръщат с бизнеса си по родните места. Те с готовност влагат парите си в недвижими имоти, тъй като не са обвързани с банкови кредити.

Преди срива парцелите в квартал „Възрожденци", по западното крайбрежие на река Арда, където се строеше най-интензивно, се предлагаха за 90-100 евро на кв. метър. Сега вече те се предлагат на цени, вариращи от 60 до 75 евро максимум. Търсенето на подобни парцели обаче е намаляло силно.

Хората, които са обявили имоти за продан, намалят първоначалните цени с 5 000 до 10 000 евро. Няма и сделки със земеделски земи, тъй като се предлагат малки терени от по 3-4 декара, а купувачите търсят по-големи. Секнал е интересът и на чужденците към селските къщи.

Италианци и англичани обаче оглеждали терени край язовирите „Кърджали" и „Студен кладенец" с намеренията да развиват туризъм. Те смятали да инвестират в строителството на ваканционни селища.

Източник: БГНЕС, Снимка: Profit.bg