Потребителските разходи в САЩ са се понижили през октомври с най-много от терористичните атаки в страната през 2001 година, посочиха изнесени данни на търговското министерство.

През месеца показателя се е понижил с 1%, което превиши средните очаквания на анализаторите за спад с 0.9%.

Потребителските разходи са един от най-важните показатели за развитието на щатската икономика, след като съставляват около две трети от щатската икономика.

Личните доходи са се повишили с 0.3% през октомври, което също бе леко над средните прогнози на анализаторите за повишение с 0.1%.

Голямото понижение на разходите затвърдиха опасенията, че най-голямата световна икономика се насочва към дълбока рецесия.

Правителството на САЩ отчете понижение на БВП на страната за периода юли-септември от 0.5% на годишна база вчера. С понижението на разходите през октомври се очаква влошаване на ситуацията и през четвъртото тримесечие.

Някои от най-песимистично настроените анализатори очакват свиване на щатската икономика с 4% на годишна база през четвъртото тримесечие.

Рецесията е възможно да продължи и през следващата година, като в най-добрия вариант това ще е до края на първата половина на годината.

Щатските индекси регистрираха понижение след първия си час на търговия, като Dow Jones се понижи с близо 100 пункта.

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ са се понижили два пъти повече от очакванията през октомври, посочиха други данни.

Понижението с 6.2% на показателя е най-голямото от две години насам, като за сравнение през септември спадът е възлязъл на 0.2%, според данни на търговското министерство на САЩ.