Общо 27.3 на сто от строителните фирми в Плевен през тази година са увеличили дейността си, сочат данни на Териториалното статистическо бюро за периода януари-септември. Фирмите от този бранш имат поръчки за следващите седем месеца при нормална продължителност на работното време, се посочва в съобщението. Въпреки световната финансова криза, анкета сред стопанските ръководители в строителния бранш в региона към 10 октомври е показвала, че очакванията им са по-скоро оптимистични.

Те предвиждат през следващите три месеца персоналът на техните дружества да се увеличи с 9.1 на сто. Строителните предприемачи посочват, че проблемите, които най-често затрудняват дейността им, са увеличаването на цените на материалите, недостигът на работна сила, особено квалифицирани кадри, силната конкуренция в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.

Анкетата е включила 62 основни строителни фирми в региона. След търговията и преработващата индустрия, строителството е третият по значимост отрасъл за Плевен, който дава 7.4 на сто от постъпления в икономиката на областта.

За първите девет месеца на тази година всички наблюдавани от официалната статистика фирми са реализирали продукция, стоки и услуги за 1 542 099 000 лева, се посочва в съобщението.

Източник: БТА