Европейската централна банка направи най-голямото си от десет години насам намаляване на лихвите в Еврозоната, за да ограничи негативните последствия за икономиката си от финансовата криза.

От там намалиха нивото на лихвите със седемдесет и пет базисни пункта, до 2.5% на годишна база. Средните очаквания на анализаторите бяха за понижение с 0.5 процентни пункта.

Малко по-рано от английската централна банка също намалиха лихвите в страната, като понижението бе от 1 процентен пункт.

Агресивното действие от страна на централната финансова институция е в резултат на негативните очаквания за развитието на европейската икономика. От МВФ очакват контракция на икономиката на Еврозоната с 0.5% през следващата година.

Намаляване на лихвите се предприема масово в световен мащаб - на фона на глобалната финансова криза.

ФЕД намали нивото на лихвите до 1% през изминалия месец, а централната банка на Нова Зеландия ги понижи с рекордно ниво от 1.5 процентни пункта, до 5%. Индонезийската финансова институция също изненада инвеститорите, намалявайки нивото им до 9.25% на годишна база от 9.5%.

Еврото се търгува при нива от 1.2630 долара, като почти не реагира на решението на ЕЦБ. Днес единната валута се повиши до исторически рекорд спрямо британския паунд.

Още по темата:

АЦБ намали лихвите с един процентен пункт