Средната цена на жилищата във Великобритания се е понижила за последните 12 месеца до края на ноември от 195 000 на 163 605 паунда, сочат официалните данни на най-големия британския кредитор Halifax.

Само за последния месец понижението в цените е с около 2.6%, к, т.е. най-високото от септември 1992 г. насам, става ясно още от изнесените данни, пише "Тelegraph".

Данните от проучванията на британския имотен пазар се оказаха много по-лоши от първоначалните прогнози на анализаторите, оправдавайки и страховете им за драстично влошаване на икономическите условия, водещи до рецесия в страната.

Броят на продажбите на жилища в Англия и Уелс отчитат непрекъснат спад през последните няколко месеца, като за август са били с 64% по-ниски спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Land Registry.

И все пак, средната цена на жилищата във Великобритания е с около 124% по-висока в сравнение с 1998 г., когато средната цена на жилище беше 90 000 паунда, показват данни на водещите агенции за имоти.