Цените на жилищата във Франция се очаква да спаднат с около 10% през тази година, сочат прогнози на водещи френски агенти по недвижими имоти, пише french-property.com.

Данните на водещата френска агенция за имоти Laforêt Immobilier показват, че средната цена на къщите се е понижила с около 6.1% до края на месец октомври тази година, докато цената на апартаментите е отчела спад с 7.1%.

Все повече собственици на имоти предпочитат да направят намаление с цели 20% от исканата цена, стига да успеят да продадат имота си, коментират агентите по недвижими имоти. Подобно нещо не е било регистрирано на френския имотен пазар през последните 10 години.

Средният период, необходим да бъде продаден един имот във Франция, се е повишил от 75 дни в началото на тази година на 94 в края на миналия месец, като спрямо 2006 г. той се удвоил.

Освен понижение в цените на имотите агенциите отчитат и значителен спад на интереса от страна на чуждите купувачи към френските имоти, дори на тези по Френската ривиера.

Прогнозите за следващата година на агентите от Laforêt Immobilier сочат подобряване на положението, като всички се надяват и безработните в сектора да намалеят.