Пазарният дял на повече от половината от десетте най-големи компании в общото застраховане и животозастраховането в Румъния е намалял през първите девет месеца на годината, информира Ziarul Financiar. Има и няколко компании обаче, чийто пазарен дял е нараснал и те са се изкачили с няколко места в класацията.

Някои от десетте най-големи компании в общото застраховане, което съставлява 80% от целия застрахователен пазар на Румъния, отчитат спад на премийните си приходи с до 19.2%, докато при други те са нараснали със 129.5%.

Най-големият спад отчита от BCR Asigurari, която се оттегли от кредитното застраховане, което съставляваше сериозна част от общите й приходи. Ardaf пък записва най-големия ръст за първите девет месеца на годината, поради разрастването на операциите й в сегмента на автомобилното застраховане.

Конкуренцията между двата най-големи играча Allianz-Tiriac и Omniasig е станала дори още по-ожесточена, тъй като разликата в пазарния им дял е намаляла значително. Разликата в пазарния дял на първия и втория е била 5.4% в края на първите девет месеца на 2007 г., докато в края на този септември е намаляла девет пъти, до 0.6%. Allianz-Tiriac приключва първите девет месеца на годината с 261 млн. евро приходи от общо застраховане, докато тези на Omniasig възлизат на 252.5 млн. евро като само 8.8 млн. евро разделят двете компании.

Компаниите от челната десетка, които отчитат спад в пазарния си дял на годишна база за първите девет месеца на годината, са Allianz-Tiriac (-2.1%), Asirom (-0.2%), BCR Asigurari (-3.0%), Unita (-0.6%), Asiban (-1.2%) и Generali (-0.8%). Компаниите, които отчитат ръст в пазарния дял за периода са Omniasig (2.7%), Astra (2.7%) and Ardaf (2.7%).

Застрахователите, които успяват да се изкачат с няколко позиции в класацията са Astra (седмо на четвърто място ) и Ardaf (от десето на осмо място).

Пазарът на общото застраховане е нараснал с около 14% през първите девет месеца на годината до 1.47 млрд. евро, а десетте най-големи компании съставляват почти 90% пазара.

При животозастрахователите броят на компаниите, които отчитат спад в пазарния си дял за първите девет месеца на годината, е дори по-голям. Седем от десетте най-големи компании, които съставляват повече от 97% от пазара, отчитат спадове в пазарния си дял, вариращи между 3.5% и 0.2%. Това са ING Asigurari, Grawe, Allianz-Tiriac, Asiban, Aviva, Asirom и Omniasig Life.

Животозастрахователите, чийто пазарен дял е нараснал, са AIG Life (2.5%), BCR Asigurari de Viata (3.2%) и Generali (0.7%).

ING Asigurari отново е пазарният лидер в сегмента.