Прогнозите за бъдещето на германската икономика се влошават и досега най-мрачният анализ за 2009 г. е направен от Deutsche Bank, съобщава ДПА.

Главният икономист на банката Норберт Валтер дори счита, че водещата икономика в Европа ще отбележи спад на БВП от поне 4%. В интервю за вестник „Билд" Норберт Валтер уточнява, че тази прогноза не може да се счита за 100% сигурност, но подчертава, че е сигурен на 75% в мрачните перспективи за развитие.

Ако анализите на Deutsche Bank се окажат напълно верни, това, според Валтер, ще означава най-дълбоката икономическа криза, в която е изпадала Федералната република от края на Втората световна война. Банкерът смята и че единствената надежда за страната е да не се стигне до влошаване на конюнктурата в Русия и Близкия изток. Но ако това се случи, рецесията е напълно сигурна и мрачните прогнози наистина ще се сбъднат.

Най-добрият сценарий, според Валтер, е БВП на Германия да спадне само с един процент. Но това може да се постигне, само ако германското правителство веднага вземе решение за намаляване на ДДС на 16%, за да се насърчи потребителското търсене. В противен случай тази прогнози изобщо не би могла да се реализира и никой не би могъл да предотврати спада.

Мрачните очаквания се потвърждават и от социологическите проучвания на общественото мнение. Близо 73% от германците са убедени, "че все още предстои най-лошото развитие на кризата". Според данни от изследване, поръчано от ТВ-канал АРД, всеки втори германец е загрижен за своето икономическо положение през следващата година.

Тези настроения се допълват и от последните данни на Европейската централна банка, огласени вчера. Според тях страните от Еврозоната могат да се надяват на максимум 0.5% икономически ръст през 2009 г. Досега ЕЦБ прогнозираше ръст от поне 1.2% за следващата година. За тази година прогнозните данни също бяха ревизирани и вместо очакваните 1.4 % ръст вече се очаква не повече от 1%.

Източник: БГНЕС