Строителният бум в Румъния е загубил сила през октомври, на фона на растящите лихви и затрудненото финансиране в условията на финансова криза.

Поевтиняването на леята спрямо еврото и долара също се отразява негативно, като прави внасяните строителни материали относително по-скъпи.

През октомври стойността на строителните работи е забавила ръста си до 19.1% на годишна база, в сравнение с 28.3% през септември, или месец по-рано, по данни на румънския статистически институт.

На месечна база строителният сектор е регистрирал ръст от 5%, в сравнение с 8.5% през предходния такъв, посочиха още изнесените данни.

Централната банка в страната повиши нивото на лихвите за седми път през последните 13 месеца, до ниво от 10.25% на годишна база. За сравнение преди това нивото на основния лихвен процент бе при 7% на годишна база.

Световната финансова криза, отразяваща се все по-осезателно и в Румъния, е допринесла за забавяне на ръста на кредитирането до 44.8% през октомври, в сравнение с 50.5% през септември.

През юни ръстът на годишна база на кредитирането възлизаше на значителните 63%. Банките стават все по-взискателни и критични при отпускането на кредити и особено на ипотечни такива в настоящите условия.

Румънската лея е поевтиняла спрямо еврото с над 8% за последната една година, което внася сериозни проблеми за строителните предприемачи, правейки вносните строителни материали относително по-скъпи.