Петролът и акциите поевтиняват на борсите, коментират финансовите експерти. Шаранът обаче пази цена от 6 лв. на българския пазар, показва репортерско проучване. Средно 33 лв. на домакинство ще излезе основното ястие за Никулден - пълнен шаран. Това показват разчети по цени на необходимите за изпълнението на рецептата продукти, предлагани на Женския пазар, ден преди празника.

Четирикилограмов шаран, за около 26 лв., се пълни с лук по 60 ст. за килограм, добавят се 200 грама стафиди за 1.60 лв. и триста грама орехи - за които ще ви трябват още 3 лв. и един лимон за украса - 20 ст.. За рибата ще са нужни около 200 грама олио или около левче, и половин буркан консервиранидомати, които ако са от миналогодишните домашни консерви, ще излязат без пари, заради инфлацията и световната икономическа криза. Приготвянето на рибата отнема близо един час, тоест един лев в сметката за ток по декемврийски неувеличени цени. За цената на труда на домакинята по Никулден националната статистиката няма консенсус.

Рибата се продава масово на открито и никой не сесъобразява със забраните за подобен род сделки от страна наветеринарни и общински власти.

На пазара "Красно село" ден преди да почетем Свети Никола шаранът на шайби се търгуваше на цени от от 5.90 лв. до 6.80 лв. за килограм при много голям потребителски интерес, показа репортерската проверка. Миналата година таванът на предлагането беше 6 лева.

Пъстървата, макар и американска, се продава сравнително слабо и запазва миналогодишните си ценови равнища от близо 8.20 лв./кг. Цената на ципурата бележи спад от три лева спрямо 2007г. , когато струваше 13 лв. за килограм. Прясната ципураобаче на Женския пазар е поскъпнала с 50 ст. и се продаваза 13 лв.

Ако сте любители на сьомгата - може да си купите отчервената риба на пазара "Красно село" на цена 14 лв. килограм. Цената е за прясна, цяла и чистена риба. На Женския пазар рибата се продава по между 8 и 9 лв. за килограм, докатов Халите - 14.59 лв. за килограм, а филето - 22.29 лв.
Толстолобът в София не надхвърля 3, лв. за килограм. Сомът запазва миналогодишната си цена от 7.50 лв. /кг. Почитателите на скумрията могат да я намерят на цена около 4.80 лв. за килограм. Поскъпва белият амур от 5.50 лв. през миналата година на 6.80 лв. сега.

И тази година се запазва извънпазарната търговия на седнали граждани върху столчета, които на висок глас оферират:"Цигари!Цигари на Слим, маненки!". Стоката без бандерол не се вижда, новероятно е франко близките дворове на Женския пазар. Тяхнаконкуренция са така наречените фейс ту фейс брокери, които разширяват пазарния дял на черната борса, предлагайки на ухо на клиента цигари. При тези търговци, обаче стоката е в джобове и в дъното на палтата. Цената на цигарите, без бандерол и касовабележка, е два лева.

Правописът на женския пазар също запазва добрите традиции и ДобрОджанският боб и тази година присъства на цена 3 лева. За любителите на домашния лукс МЕТРО предлага за 30 грама черен хайвер от есетра, за който ще трябва да се разделим със 120 лв. и ще ни върнат една стотинка. Един килограм обаче соленомаринована копърка ще излезе 4.91 лв. с кутията. Тигрови скариди и тази година се харчат по 27.11 лв. за килограм, атлантическа сьомга се продава по 12 лв. за килограм,африканският сом (филе) - 15.11 лв., нилски костур - 18.3 лв., зарганът - по 15.59 лв. за килограм, ципура - 8.63 лв. за килограм.

За да е завършено менюто, познавачите съветват към него да се добавят поне килограм октопод за около 27 лв. или 200 грама от минисъбратчетата им по 7.79лв.

Източник: БТА