Кухнята и банята в един дом са от изключителна важност. Често обаче собствениците на недвижимите имоти ги пренебрегват, като фактор, което води до занемаряването им и рядкото им подновяване, фактори много често оказващи се сред "невидимите пречки" пред продажбата на имота.

Приема се също така, че доброто поддържане на тези две ключови мултифункционални помещения във всяко едно жилище значително повишава стандарта на живот, като в същото време носи и най-голяма "възвръщаемост" за собствениците при реновиране на недвижимия имот.

Често като основна причина за занемаряването на кухнята и банята се сочат значителните разходи свързани с тяхното обновяване. Преди да предприемат подобни действия много от собствениците чакат, или тоталното им "разпадане", или стартирането на основен ремонт в цялото жилище.

Много често дори значителни реновации в дадено жилище могат да бъдат "засенчени" и дори да останат незабелязани на фона на една стара кухня, или баня, които носят духа на времето от създаването на жилището.

Анализатори съветват при предприемането на подновяване на банята, или кухнята собствениците на жилища да не се втренчват в съдържанието им към момента и да се опитват само "да замажат" нещата, а по-скоро да се опитат да проумеят, че колкото по-добре го направят, толкова по-дълго време няма да има от нова промяна.

Направете си труда да проучите последните тенденции при обзавеждането на подобни помещения. Купете си списания, разровете се в интернет, или дори се посъветвайте с интериорни дизайнери. Помислете добре ли е използвано пространството, както и се опитайте да го направите максимално функционално и съобразено с новите технологии, съветват специалистите.

Имайте впредвид, когато правите ремонта, че кухнята ще продължава да е мястото където се събира цялото семейство, както и това където жената, или мъжа (зависи кой готви), прекарва голяма част от времето си. Нима не искате да Ви е комфортно там?

Навлизането на технологиите ще направи някои чудеса в бъдеще, а ето и част от тях, които може да очакваме. Чипове ще се грижат за промяната на цветовете и формите на стените в зависимост от времето, или настроението Ви.

Те също така ще могат да разпознават влизащия в кухнята и в зависимост от личните му предпочитания да нагласят светлината, температурата на въздуха и пода и мн. др. екстри.

Все по-често ще стават и "интелигентните" уреди с които да можете да се свързвате посредством интернет. Какво по-добро от това да си включите печката, или дори климатика малко преди да се върнете вкъщи след тежък работен ден.

Същото важи и за баните. Все повече стават глезотийките, които се предлагат на пазара, като обзавеждане. Освен красиви и функционални принадлежности на пазара излизат и нови технологични решения, позволяващи Ви да гледате телевизия, ползвате интернет, говорите по телефона и мн. др. докато си вземате вана например.