Цените на търговските и бизнес имоти във Великобритания може да се понижат с около 25% през следващите 2 години, става ясно от доклад на RICS.

Според прогнозите очакваното понижение за 2009 г. е около 16%, а през 2010 г. - около 10%. Една от основните причини за спада, според експертите от RICS, е острото понижение в наемите на търговски и бизнес площи, пише Property Week.

Още преди началото на кредитната криза, през юни 2007 г., цените на бизнес имотите на Острова са отчели спад с около 25%.

Продължаващото последователно понижение в цените им ще доведе до отчетените рекордно ниски стойности в началото на 70-те и 90-те години на миналия век, сочат мнения на водещи специалисти на британския пазар.

Най-голямо понижение се очаква в офис сектора, където цените ще паднат с около 30-35% през следващите 2 години, става ясно още от изнесените данни.

Постепенното повишение в броя на безработните в банковата, финансова и застрахователна сфера ще повиши значително както спада в общия брой наемани офиси, така и в нивата на наемите.

Очакванията за цените на имотите в индустриалния сектор са малко по-оптимистични, като за следващите 3 години понижението ще бъде около 15-20%, става ясно още от изнесените данни на RICS.