Ръст от 10% при наеманите площи в Румъния е най-оптимистичният сценарий за следващата година, става ясно от изявление на генералния директор на Асоциацията на финансовите компании Адриана Ачарлиу.

Такъв ръст е постижим, само ако финансовите нива в автомобилния сектор, както и при обзавеждането и недвижимите имоти, останат на същите нива като през тази година, подчертава още Ачарлиу, пише Business Standard.

Средният ръст при наемането на площи сред останалите страни от ЕС е в границите на 5-12%, сочат официалните данни, публикувани от различни статистически агенции.

При това положение Румъния ще отчете доста добри резултати в края на тази година, въпреки негативното влияние на световната финансова криза, допълва още Ачарлиу.

Според прогнозите на водещи икономисти в края на тази година общата стойност на приходите от наем на площи в Румъния може да достигне 5.5-5.7 млрд. евро, което е малко под очакванията за 6 млрд. евро в началото на тази година.

През изминалата 2007 г. приходите са достигнали 4.94 млрд. евро, което е ръст е повече от 50% спрямо предходната година, сочат още официалните данни.